tora kriser kan leda till avgörande förändringar. Med en aktiv upphandling efter coronakrisen kan klimatomställningen ges en rejäl skjuts framåt. Linjära resursflöden måste bytas mot cirkulära. Det är en nödvändig omställning om vi ska kunna möta utmaningarna på klimatområdet.
Cirkulära produkt- och materialflöden är ett effektivt sätt att minska de utsläpp som uppstår genom dagens produktions- och konsumtionsmönster. Enligt uppskattningar behöver de konsumentrelaterade klimatutsläppen minska mer än hälften till år 2030 för att möta Sveriges internationella klimatåtaganden. Offentlig upphandling kan påverka utvecklingen, inte bara i Sverige utan även utomlands.
I företagsforumet Circular Sweden arbetar vi aktivt för att driva utvecklingen framåt. Arbetet handlar om att designa produkter och infrastruktur med återvinningsbara eller återvunna material, att förlänga livslängden, att göra produkter reparerbara och att vid tillverkningen minska spill av material, vatten, energi och kemikalier.
För plast finns det stora möjligheter att minska den fossila plastråvaran, exempelvis genom krav på återvunnen och förnybar råvara. För textilproduktion kan återanvändning och återvinning underlättas genom upphandlingskrav för materialanvändning och utformning av klädesplagg.
När det gäller elektronik upphandlas mycket elektronik för återbruk i dag, men upphandlingskraven kring design för återvinning när produkterna har tjänat ut behöver ställas i högre utsträckning.
Inom byggsektorn uppkommer omfattande mängder bygg- och rivningsavfall och här finns en stor potential att återbruka och återvinna inredning och material i högre utsträckning.
Oavsett produktgrupp bör upphandlingen i högre utsträckning ha fokus på olika sätt att främja förlängd produktlivslängd och att cirkulera material resurseffektivt. Upphandlare kan exempelvis ställa krav på cirkulär design, uthyrnings- och reparationstjänster eller användning av återvunnet material. Offentlig upphandling kan bidra till ökad cirkularitet på många sätt.
Circular Sweden vill att:
- regeringen inför en ”bör-regel” i upphandlingslagstiftningen för ökad cirkularitet i samband med offentlig upphandling,
- regeringen ger upphandlingsmyndigheten i uppdrag att utveckla kravkriterier för cirkulär upphandling, med fokus på att öka andelen återanvändbara och återvinningsbara produkter och komponenter samt användningen av återvunna råvaror,
- upphandlare ställer krav på leverantörer att tillhandahålla produkter designade för cirkularitet, exempelvis genom krav på utbytbara komponenter och att det ska vara möjligt att reparera, demontera och återvinna produkten och ingående material,
- upphandlare ställer krav på leverantörer att tillhandahålla begagnade, återvunna och återvinningsbara material och produkter. Så långt det är möjligt bör det ställas funktionskrav, istället för detaljkrav, genom att koppla till mål, resultat och önskade effekter.
Klimatfrågorna är nära sammankopplade med vår produkt- och materialanvändning och nu är det dags att använda upphandlingen så att den bidrar till större utsläppsminskningar. Som företag med ansvar för omfattande produkt- och materialflöden strävar vi efter att öka den cirkulära upphandlingen. Nu hoppas vi att regeringen och offentliga upphandlare gör detsamma.
Läs debattartikeln i Dagens Samhälle
Skribenter
Anders Wijkmanordförande, Circular Sweden
Jonas Carlehedhållbarhetschef, Ikea Sverige
Felicia Reutersvärdhållbarhetschef, H&M Sverige
Åsa Domeijhållbarhetschef, Axfood
Anna Graafhållbarhetschef, White Arkitekter
Anna Lidströmhållbarhetschef, Spendrups Bryggeri
Dag Dubergnordisk hållbarhetschef, Tarkett
Eva Karlssonvd, Houdini Sportswear
Viveke Ihdvd, Återvinningsindustrierna
Ellen Einebrantverksamhetsledare Circular Sweden